Uniwersytet Gdański: Międzynarodowa konferencja – Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem.
Kiedy: 03.11.2011 r.
Miejsce: Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska, ul. Długa 12 w Gdańsku
Organizator: Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska
W dniach 3–4 listopada 2011 roku w gdańskim Domu Uphagena odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa– Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Konferencja inauguruje obchody 100-lecia otwarcia Muzeum wnętrz mieszczańskich w Domu Uphagena. Współorganizatorem konferencji jest Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego.
Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem Międzynarodowa konferencja naukowa, 3–4 listopada 2011 r. Konferencja inauguruje obchody 100-lecia otwarcia Muzeum wnętrz mieszczańskich w Domu Uphagena kurator konferencji: prof. UG dr hab. Beata Możejko miejsce obrad: Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska, ul. Długa 12 w Gdańsku Organizatorzy: Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska Patronat honorowy: Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz oraz JM Rektor Uniwersytetu Gdańskiego prof. dr hab. Bernard Lammek. Więcej informacji na stronie - www.domuphagena.pl Dzień 1. (3 XI 2011 r.) Rozpoczęcie obrad: godzina 9.00 Uroczyste powitanie zaproszonych gości Słowo wstępne – Dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Gdańska: Adam Koperkiewicz Słowo wstępne – Prorektor Uniwersytetu Gdańskiego: prof. dr hab. Józef A. Włodarski Godz. 9.30–9.40 – Słowo wstępne o postaci Johanna Uphagena Referaty I. 9.40 –10.00 – dr hab. Ireneusz Milewski (Uniwersytet Gdański), Ceny żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim w relacjach greckich i łacińskich Ojców Kościoła 10.00 – 10.20 – dr Agnieszka Teterycz-Puzio ( Akademia Pomorska w Słupsku), Kronikarzy rozkosze stołu: przyjemność – umiar – czy niezbędna potrzeba? Jedzenie w świetle kronik z XI–XIII wieku 10.20 – 10.40 – prof. UŚ dr hab. Jerzy Sperka ( Uniwersytet Śląski w Katowicach), Dwór pierwszych Jagiellonów a tajniki średniowiecznej kuchni 10.40 – 11.00 – prof. UG dr hab. Anna Paner (Uniwersytet Gdański), Miłe złego początki, czyli co jadali i co szkodziło zdrowiu czeskich Luksemburgów 11.00 – 11.20 – dr Rafał Kubicki (Uniwersytet Gdański), Wokół klasztornego refektarza – przepisy i praktyka na przykładzie mendykantów z terenu państwa zakonu krzyżackiego w Prusach 11.20-11.40 – Przerwa kawowa II. 11.40 –12.00 – dr Kateřina Jíšová(Archiwum Główne Miasta Pragi), Nejstarší českákuchařka 12.00 –12.20 – dr Rafał Hryszko (Uniwersytet Jagielloński), Katalońskie praktyki kulinarne w świetle najstarszych ksiąg kucharskich w późnym średniowieczu 12.20–12.40 mgr Aleksandra Barwicka (Uniwersytet Śląski w Katowicach), Stół królewski podczas uroczystości weselnych Zygmunta III Wazy i Anny Austriaczki w 1592 roku 12.40 – 13.00 – Przerwa kawowa III. 13.00-13.20 – prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski (Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu), „Smażenie różnych konfektów”. Nowy obraz kuchni staropolskiej? 13.20 – 13.40 – dr Olga Fejtová (Archiwum Główne Miasta Pragi), Raně novověké konverzační příručky jako pramen k dějinám stravování 13.40–14.00 – dr Jacek Kriegseisen (Uniwersytet Gdański), Oznaki splendoru. Srebra Rady Miasta Gdańska 14.00 – 15.30 – Przerwa obiadowa IV. 15.30 – 15.50 – dr Elke Bauer (Instytut Herdera w Marburgu), Eva König. Eine Hamburgerin und die Wiener Küche um 1770. Ein ungewöhnliches Reisetagebuch 15.50 – 16.00 – dr Anna Szylar (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. prof. S. Tarnowskiego w Tarnobrzegu), „Za róże do smażenia, wiśnie i maliny…”, czyli smaki, smaczki i inne osobliwości kuchni klasztornej w konwentach żeńskich w XVII i XVIII wieku(komunikat) 16.00 – 16.20– prof. UG dr hab. Gabriela Majewska (Uniwersytet Gdański), Książki kucharskie a szwedzki stół w Szwecji XVII i XVIII wieku 16.20 – 16.40 – prof. UŚ dr hab. Ryszard Skowron (Uniwersytet Śląski w Katowicach), W labiryncie znaków. Etykieta i ceremoniał posiłku króla hiszpańskiego (XVI–XVII wieku) 16. 40 – 17.00 dr hab. Iwona Sakowicz (Uniwersytet Gdański), Piknikowy stół angielski na przełomie XVIII i XIX wieku 17.00 – 18.30 – Dyskusja Dzień 2. (4 listopada 2011) V. 10.00 – 10.20 – dr Martin Nodl (Centrum Studiów Mediewistycznych w Pradze), Sladovníci a konzumace piva v pozdně středověkých Čechách 10.20 – 10.30 – dr Michał Granowski ( Uniwersytet Śląski w Katowicach), Wydatki na jedzenie w XVI-wiecznym Tyńcu według ksiąg rachunkowych (komunikat) 10.30-10.50 – dr Roman Zaoral (Uniwersytet Karola w Pradze), Jídelníček na dvorech v Praze a na Karlštejně na přelomu 14. a 15. století 10. 50 – 11.00 - Zuzanna Kowalska (Uniwersytet Śląski w Katowicach), Posiłek królewski w epoce Tudorów w świetle „Ordinances for the Royal Household” (komunikat) 11.00 – 11.20 – mgr Robert Antonín Ph. D.(Śląski Uniwersytet w Opawie), mgr Michaela Malaníková (Uniwersytet Masaryka w Brnie), Když se jídla nedostává – středověké reflexe „hladových let“ ve středoevropském prostoru 11. 20 –11.40 – Przerwa kawowa VI. 11.40 – 12.00 – mgr. Tomáš Borovský Ph.D. (Uniwerstet Masaryka w Brnie), Městské hostiny na středověké Moravě 12.00 – 12.20 – prof. zw. dr hab. Dorota Żołądź-Strzelczyk (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu), „Jako karmić dzieci w dzieciństwie ich” – żywienie niemowląt i małych dzieci w XVI–XVIII wieku 12.20 – 12.40 – dr Ewa Łączyńska (Akademii Pomorska w Słupsku), Na co dzień i od święta –- menu gdańskich ludzi morza w XVIII wieku 12.40 – 13.00 – Przerwa kawowa VII. 13.00 – 13.20 – dr Dariusz Kaczor (Uniwersytet Gdański), Wyżywienie delegacji burmistrza toruńskiego Jacoba Koyego podczas podróży do Warszawy w 1569/1570 roku 13.20 – 13. 40 – dr Piotr Kociumbas ( Uniwersytet Warszawski), Przed używaniem i po używaniu pokarmów. Gdańszczanina modlitwa przy stole w świetle lokalnych siedemnasto- i osiemnastowiecznych kancjonałów 13.40 – 14.00 – mgr Anna Saratowicz-Dudyńska (Zamek Królewski w Warszawie), Serwisy srebrne Stanisława Augusta. Okoliczności zamówienia, wykonawcy, sposób użycia 14.00 – 15.30 – Przerwa obiadowa VIII. 15.30 – 15.50 – dr Ewa Barylewska-Szymańska (Dom Uphagena, oddział MHMG i Instytut Historii PAN), Kuchnie i spiżarnie w osiemnastowiecznych domach gdańskich 15.50 – 16.10 – prof. UG dr hab. Józef A. Włodarski (Uniwersytet Gdański), Wykorzystanie leczniczych właściwości zbóż, warzyw i owoców w kuchni staropolskiej 16.10 – 16.30 – dr Sławomir Kościelak (Uniwersytet Gdański), Spiżarnia biskupa – spiżarnia zakonnika. Spożywcze gusta duchownych z okolic Gdańska na przełomie XVII i XVIII wieku 16.30 – 16.50 – dr hab. Tadeusz Czekalski (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie), Dziewiętnastowieczni mistrzowie sztuki kulinarnej – ewolucja zawodu i czynniki prestiżu 16. 50 – 17.10 – dr Joanna Paprocka-Gajek (Muzeum Pałac w Wilanowie), Platerowa zastawa stołu na terenie ziem polskich w XIX w. Producenci i oferta. 17. 10 – 18. 00 – dyskusja i podsumowanie obrad
|